Rijles anders

Onze kracht is dat we uitgaan van jouw kracht!

Rijles Anders

Het halen van het rijbewijs en een veilige en zelfverzekerde chauffeur worden, is met aandacht en affectie voor bijna iedereen haalbaar.
Je bent welkom als je een diagnose hebt in het autistisch spectrum of een aandachtsstoornis hebt. Maar ook als je om een andere reden bent vastgelopen bij een andere rijschool.

Als je mensen om je heen moet geloven slaagt iedereen in één keer voor zijn praktijkexamen, maar er zijn ook mensen die er wat meer tijd voor nodig hebben. Bij de een duurt het gewoon wat langer om te leren autorijden dan bij de ander. Wij zorgen ervoor dat jij met de juiste, persoonlijke, aanpak veilig achter het stuur komt!

Rijles Anders voor leerlingen met Autisme en/of AD(H)D

Heb je autisme, een aandachtsstoornis, of een combinatie, dan kan het extra lastig zijn iets nieuws te leren. In het verkeer komen er veel impulsen op je af en moet je overzicht houden. Dit kost veel energie en kan tijdens de rijles voor spanning zorgen. Ik leer je op een ontspannen en auti-vriendelijke manier autorijden. Ik blijf steeds op jou afstemmen en zorg dat de vaardigheden en kennis in jouw brein op de goede plaats terecht komt!

Als je de diagnose Autisme of AD(H)D dan moet je voor het halen van je rijbewijs bij het CBR een keuring ondergaan bij een medisch specialist. Dit wordt ook wel de medische geschiktheidverklaring genoemd. Ik kan je helpen bij het invullen en aanvragen van het onderzoek. Als het nodig is betrekken we je netwerk (school, ouders, begeleiders e.d.)

Aanvullende informatie over het halen van je rijbewijs met Autisme of AD(H)D zijn de vinden op de website van het CBR.

Rijles Anders als het anders niet lukt

Als je om een of andere reden vastloopt met rijlessen kunnen wij je helpen toch weer opnieuw te beginnen.

Misschien had je de pech dat je bij een rijschool of rijinstructeur terecht kwam die je niet goed begreep. Je hebt al een paar keer zonder succes afgereden en hebt de moed een beetje verloren. Of je hebt last van faalangst of bent gewoon onzeker.

Door een andere kijk en aanpak, blijkt er vaak meer mogelijk dan je dacht. Wij maken gebruik van Rijopleiding In Stappen en NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) kan er een wereld voor je opengaan.
Maar ook een ritje in onze automaat kan je een andere kijk op autorijden opleveren.

Wij geven niet gauw op, maar als het echt niet haalbaar is zullen we dat ook eerlijk met je bespreken om het proces hoe dan ook succesvol af te ronden.

O ja, ook als je geen diagnose of slechte ervaringen met rijlessen hebt, ben je bij ons welkom voor reguliere rijlessen.

Ervaringsverhalen

Voordat ik met rijles begon wist ik al dat het niet makkelijk voor zou worden, doordat ik altijd al moeite had gehad met m’n motoriek, coördinatie en het goed verdelen van aandacht in drukke situaties. Ik koos daarom voor het rijden met de automaat

De vooruitgang ging frustrerend langzaam. Door rustig te blijven oefenen en samen met

Aljo wat meer “out-of-the-box” manieren van lessen te bedenken ben ik na een jaar in  één keer geslaagd voor zijn (automaat) rijbewijs. Ik wist meteen zeker dat ikj over een tijdje een “normaal” rijbewijs wilde gaan halen. Ik heb anderhalf jaar rijervaring opgedaan en ben weer lessen gaan volgen voor het schakelrijbewijs. ik bleek maar een paar lessen nodig te hebben om het schakelen onder de knie te krijgen en goed te combineren met alle andere vaardigheden.

Ik ben heel blij en zeer trots op mijn rijbewijs

“Ik wilde al heel lang graag mijn rijbewijs halen, maar door mijn autisme begrijpen veel mensen mij niet zo goed. Mijn grootste angst was om rijles van iemand te hebben die mij niet snapt, dus ben ik speciaal gaan zoeken naar een rijschool die wat extra’s te bieden had. Toen kwam ik bij Paul en zijn partner uit. Ik nam een paar proeflessen bij Paul en dat beviel me goed, hij was serieus, gaf duidelijke uitleg en ik kon eens proeven wat rijles nou was.

Na die eerste indruk wist ik het: van hem wilde ik rijles, hij leek mij wel een vrijdenkend rustig type en gelukkig was hij al op leeftijd, dus veel ervaring. Ik moest er niet aan denken om van zo’n jong broekie rijles te krijgen.

Een jaar later pas ben ik echt rijles bij Paul gaan nemen, want omdat ik werkloos was, zoals veel mensen met autisme, moest ik eerst flink doorsparen. En ik zag rijles ook als iets engs, je had geen zekerheid hoe lang je nodig had voordat je klaar bent voor het examen. Gelukkig gaf Paul les via de RIS-Methode en gingen we stapsgewijs rijtechnieken af, zodat ik beetje een idee kreeg hoever ik was; als autist hou ik nu eenmaal van duidelijkheid.

De eerste twintig lessen waren echt een zware tijd voor mij, veel drukte en chaos, in de stad rijden en tegelijk proberen nieuwe dingen te leren. Maar Paul luistert heel goed en hij gaf mij les op een manier zodat ik het allemaal kon overzien. Na elke uitleg zag ik mezelf vooruitgaan, en de volgende twintig lessen waren fantastisch. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen, reed lekker ontspannen en begon zelfs te lachen om Pauls humor, waarmee hij me steeds opvrolijkte.

Ik was echt bang om examen te doen, maar dankzij hem raakte ik er ook zelf van overtuigd dat ik er klaar voor was. En het mooiste was nog dat ik totaal geen spanning of zenuwen tijdens het examen bleek te hebben. Ik ben in één keer geslaagd!”

“Mijn theorie-examen had ik in één keer gehaald. Met mijn praktijkexamen ging het helaas minder vlot. Ik had al drie keer afgereden toen ik bij Aljo terechtkwam. Eerlijk gezegd had ik de moed al een beetje opgegeven. Ik had al bij twee verschillende autorijscholen les gehad, maar op een gegeven moment liep ik gewoon vast.

Ik had al zóveel lessen gehad en had eigenlijk geen idee meer wat ik nog “anders” of “beter” zou kunnen doen. Ik had het gevoel dat vaak niet begrepen werd wat ik bedoelde en andersom begreep ik hun uitleg vaak ook niet. Hierdoor durfde ik steeds minder te vragen en werd ik steeds onzekerder. Ik begon echt op te zien tegen de lessen en na afloop van een les was ik vaak uitgeput.

Na wat zoeken op internet kwam ik de website van Aljo en Paul tegen. Wat me direct opviel was dat hun site anders was dan die van andere rijscholen. Ik belde voor een proefles en mijn gevoel bleek te kloppen. Aljo luistert en observeert heel goed. Daarnaast is ze rustig en begripvol, maar niet op een softe manier. Hierdoor voelde ik me snel op mijn gemak en durfde ik ook meer van mezelf te laten zien.

Doordat ik meer over mezelf durfde te vertellen en me niet schaamde te vertellen wat ik voelde, kwam Aljo er ook achter waar ik op vastliep. Ik was eerst wat sceptisch wat betreft de NLP oefeningen, maar ze bleken veel concreter dan ik had verwacht. En bovenal waren ze heel effectief. Inmiddels heb ik mijn rijbewijs gehaald. Ik ben erg trots dat ik heb volgehouden en het me toch is gelukt.”

“Maar liefst anderhalf jaar heb ik bij deze rijschool gezeten met als voornaamste doel om goed en veilig te leren autorijden. Voor zover ik dat zelf kan beoordelen is dat redelijk gelukt. Voorlopig zal ik weliswaar nog geen auto kopen (misschien zelfs wel nooit) maar een rijbewijs hebben is toch wel handig en bovendien erg leuk. Aljo en Paul hebben mij allebei een tijdje les gegeven en ik heb van beide een hoop geleerd. Het zijn buitengewoon vrolijke en geïnteresseerde lui dus het was altijd gezellig in de auto wat de kwaliteit van de lessen alleen maar ten goede komt. Persoonlijk kan ik hun humor erg waarderen. Hoewel ik ongetwijfeld nog fouten blijf maken zal ik me de enorme hoeveelheid adviezen dat ik hier heb gekregen nog geregeld herinneren en daar nog steeds alleen maar beter van worden.

Algemeen advies dat ik iedere leerling zelf zou willen geven (ongeacht de rijschool) is om vóór je lessen goed uit te slapen of koffie te drinken en achteraf goed na te denken over wat je hebt geleerd. De productiviteit van een les heeft veel te maken met je instelling. Als je de boel betaalbaar wil houden kun je daar dus iets aan doen. Een gebrek aan zelfvertrouwen, daar ligt het bij mij meestal niet aan maar met mijn slaperige en eigenwijze kop heb ik het vooral mezelf niet makkelijker gemaakt. Gelukkig prikken Aljo en Paul daar feilloos doorheen.

Dank jullie wel!

Adieu,

Renze

Tarieven en informatie

eerst kennismaken

 • De intake doen we om kennis te maken, uitleg te geven over wat je gaat leren, de medische geschiktheidsprocedure bij het CBR en we maken een proefrit. De intake duurt 90 minuten en je begeleiders zijn welkom.
 • De intake doen we bij je thuis, geen reiskosten

de opstart van de rijles

 • Intake, de intake doen we om kennis te maken, uitleg te geven over wat je gaat leren, de medische geschiktheidsprocedure bij het CBR en we maken een proefrit.
 • 10 lessen van 90 minuten
 • De laatste les gaan we samen evalueren, je neemt de beslissing of  je doorgaat en we maken het plan voor het vervolgtraject.

starten met rijles anders

 • Tijdens de eerste kennismaking gaan we, als je bij een reguliere rijschool bent vastgelopen, kijken hoe en waarom. Als je nog geen les hebt gehad maken we een plan van aanpak om voor jou een goede rijopleiding te verzorgen. De kennismakingsles duurt 90 minuten.
 • Ris boek of theoriecursus (cursusboek en onlineoefenpakket)
 • Planning 9 lessen van 90 minuten
 • lesprijs 43 p/u
 • CBR examen, autohuur en begeleiding 1.5u
 • theoriecursus en boek 45 euro
 • Je moet tenminste 16,5 jaar oud zijn
 • Afspraken die niet kunnen worden nagekomen dienen uiterlijk 2 werkdagen (48u) voor het afgesproken tijdstip afgezegd te worden. Bij niet of niet tijdig afzeggen brengen wij €30/u in rekening.
 • Wij behouden ons het recht voor geplande CBR examens te annuleren
 • Alle prijzen inclusief btw