Autorijden en gezondheid
Iedereen krijgt wel eens problemen met het rijbewijs, vaak door medische aanleiding.
Een herseninfarct of oogaandoening bijvoorbeeld, kunnen een nadelig effect hebben op het autorijden. Dat heeft dan invloed op je rijgeschiktheid, je zou dit moeten melden bij het CBR. Je wordt als rijbewijshouder geacht je gezondheid zelf te bewaken, zowel fysiek als mentaal.
In ieder geval komt je veranderde medische situatie aan de orde bij het verlengen van je rijbewijs. Het is verstandig te onderzoeken wat dit betekent, ik adviseer je graag!
Hogere leeftijd en het rijbewijs
De kans op aandoeningen, met invloed op het autorijden wordt steeds groter, zeker na je vijfenzeventigste en je moet om de vijf jaar worden gekeurd. Het CBR beoordeelt je medische toestand op rijgeschiktheid en het houden van het rijbewijs. Vaak moet er naast keuringen, ook een rijtest worden gedaan.
Wil je hulp bij het verlengen van het rijbewijs? Ik kan je helpen met begeleiding en advies!
Opfristraining
Misschien heb je de, door het CBR en Veilig Verkeer Nederland ontwikkelde, “Rij Bewust Test” gedaan. Het is zeker aan te raden deze test te doen. De vragen gaan over je ervaring met verschillende verkeerssituaties, of je je vertrouwd voelt in het donker, bij slecht weer of in druk stadsverkeer. Zit je nog wel veilig en ontspannen achter het stuur?
Na vele jaren is het goed dit eens te onderzoeken, misschien is het nodig er wat aan te doen. Je bent welkom om, aan de hand van de testresultaten en de door jou gestelde doelen, een opfristraining te doen!
Vorderingsprocedure
Als je bent aangehouden, omdat je onveilig en/of onverantwoordelijk gedrag vertoonde, kan de politie een onderzoek naar je rijvaardigheid vorderen. Bij bepaalde gedragingen wordt je rijbewijs ingenomen en ben je verplicht een cursus over verantwoord rijgedrag te doen.
Het kan een ingewikkeld proces zijn waar je voor komt te staan. Ik kan je steunen en vertegenwoordigen, ik heb de nodige ingangen bij het CBR!
Laat mij je verder helpen, bel gerust!
Paul Rolf, 06-53739757
Ervaringsverhalen
“Ik rij al meer dan 50 jaar auto en heb nooit problemen gehad. Ik reed graag en ook regelmatig met de auto, ook op vakantie naar Italië en Frankrijk. Ik vond het heerlijk om lange stukken te rijden.
Ruim twee jaar geleden kreeg ik een Tia. Gelukkig niet heel ernstig, maar ik ben er wel van geschrokken. De eerste zes weken nadat het was gebeurd mocht ik niet autorijden van de specialist. Na deze periode voelde ik mij in de auto wat onzeker, ik was trager geworden en begon wat op te zien tegen het autorijden. Ik moest een gezondheidsverklaring en moest rijtest doen.
Via een kennis kwam ik met Paul in contact. Ik heb wat lessen gevolgd, hij heeft mij bewust gemaakt van een paar kijkfouten en gaf wat inzichten in allerlei nieuw soort wegen. Dit heeft mij weer behoorlijk vertrouwen gegeven.
Gelukkig is die periode nu voorbij en volgens mijn vrouw rij ik weer als “een jonge god.”
“Op een dag in januari ging er iets mis met mijn auto. De ramen besloegen ineens. Het was buiten koud, het waaide heel hard en het gebeurde allemaal plotseling, daarom heb ik afgeremd en ik ben toen heel langzaam, zo’n 30 km per uur, op de rijbaan blijven rijden. Hard rijden kan niet als je bijna niets ziet! Een man van de Marechaussee, die toevallig achter mij reed, vroeg me hem te volgen. Bij het benzinestation wilde hij mijn rijbewijs zien, ik was erg geschrokken. De man gaf het rijbewijs niet terug en ik mocht niet meer rijden. Vervolgens ben ik door mijn zoon met de auto naar huis gebracht. Achteraf bleek dat de airco defect was, een kleinigheidje volgens de garage. Als ik dat van tevoren had geweten….
Een paar weken later kreeg ik van het CBR mijn rijbewijs terug met een aangetekende brief, men twijfelde of ik nog wel veilig zou kunnen rijden en ik moest een examen doen om te mogen blijven rijden, zowel theorie als praktijk! Ik heb voor het examen nog een rit met dhr. Rolf gemaakt, want ik rijd nooit in de stad. Het was een examen van 70 minuten, de examinator heeft me door de hele stad gestuurd! Na twee weken kreeg ik bericht, op veel onderdelen vond men het rijden onvoldoende. Het was het rijbewijs inleveren of nog een tweede onderzoek doen voor 694 euro.
Ik heb toen nog een een aantal ritten met dhr. Rolf gemaakt, maar kwam er na een paar lessen achter dat het toch niet meer helemaal veilig was. Ik reed eigenlijk alleen nog maar in het dorp, ik kan gelukkig nog goed fietsen. Laatst heb ik de buurtbus voor ouderen geprobeerd. Het duurde even eer het busje er was, maar werd voor de deur van m´n dochter afgezet.
De 694 euro heeft het CBR weer terug geboekt!
Tarieven en informatie
De tarieven (per 01-01-2024) voor onze Rijangst, Rijvaardigheid en Rijles met Autisme of AD(H)D verschillen per onderdeel.
- Kennismaken, een uitgebreide intake rit, advies en wensen bespreken
- cursus bestaat uit minimaal 3 sessies van 90 minuten
- Evaluatie
- Nascholingsboek
Tarieven
De kosten bedragen €62,- per uur. Dit is inclusief autohuur, begeleiding en voorbereiding op de rijtest.
Tarieven
Het tarief is €62,- per uur.
We stellen samen je niveau van rijvaardigheid vast en ontwikkelen een leerplan. Daarnaast begeleid ik het onderzoekproces bij het CBR.