Rijden en gezondheid

Met blijvend vertrouwen op weg

Iedereen wil graag vertrouwd, verantwoord en veilig blijven autorijden.

Rijdt je nog prettig en veilig? Samen met Veilig Verkeer Nederland, heeft het CBR een test ontworpen om hier eens naar te kijken.

Aan de hand van de resultaten geef ik een persoonlijke opfristraining.

Meestal heb je zelf niet in de gaten dat het rijden langzaam aan wat minder soepel verloopt, soms krijg je dit van partner of kinderen te horen. De ogen worden slechter en het reactievermogen verminderd, dit kan tot gevolg hebben dat je je wat onzeker begint te voelen achter het stuur.

Medische keuring en geldigheid rijbewijs

Vanaf het 75e levensjaar vindt de overheid het nodig, dat je om de vijf jaar medisch wordt gekeurd . Voor het geldig houden van je rijbewijs dien je medisch geschikt zijn.

Bij sommige medische problemen moet een CBR-rijtest worden gedaan. Dat kan meestal in je eigen auto, maar het kan ook voorkomen, dat het CBR wil dat je de testrit in een lesauto doet. Een goede voorbereiding op- en begeleiding van de test maakt vaak veel verschil.

Bij ernstige medische problemen is er in overleg met deskundigen nog veel mogelijk, in samenspraak met uw specialist kan een trainingstraject worden samengesteld.
Bel gerust als je meer wilt weten, ik ben graag van dienst!
Samen kunnen we mogelijkheden onderzoeken om veilig te blijven rijden.

Vorderings-procedure en onderzoek rijvaardigheid

Om aan het verkeer deel te nemen moeten bestuurders medisch geschikt én rijvaardig zijn. Houders van een rijbewijs hebben ten tijde van het rijexamen aangetoond dat zij aan deze voorwaarden voldoen. Er kan, door een feitelijke constatering van meestal de politie, twijfel ontstaan aan de rijvaardigheid van een bestuurder. Er wordt dan een Vorderingsprocedure gestart. Op grond van de mededeling en de geconstateerde feiten zal het CBR besluiten tot een Onderzoek Rijvaardigheid.

Laat mij u verder helpen, bel gerust!

Paul Rolf,    06-53739757

Neem contact met ons op

Benieuwd wat ik kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op, samen kunnen we onderzoeken naar de mogelijkheden om lang veilig te blijven rijden.

Ervaringsverhalen

“Ik rij al meer dan 50 jaar auto en heb nooit problemen gehad. Ik reed graag en ook regelmatig met de auto, ook op vakantie naar Italië en Frankrijk. Ik vond het heerlijk om lange stukken te rijden.

Ruim twee jaar geleden kreeg ik een Tia. Gelukkig niet heel ernstig, maar ik ben er wel van geschrokken. De eerste zes weken nadat het was gebeurd mocht ik niet autorijden van de specialist. Na deze periode voelde ik mij in de auto wat onzeker, ik was trager geworden en begon wat op te zien tegen het autorijden. Ik moest een gezondheidsverklaring en moest rijtest doen.

Via een kennis kwam ik met Paul in contact. Ik heb wat lessen gevolgd, hij heeft mij bewust gemaakt van een paar kijkfouten en gaf wat inzichten in allerlei nieuw soort wegen. Dit heeft mij weer  behoorlijk vertrouwen gegeven.

Gelukkig is die periode nu voorbij en volgens mijn vrouw rij ik weer als “een jonge god.”

“Op een dag in januari ging er iets mis met mijn auto. De ramen besloegen ineens. Het was buiten koud, het waaide heel hard en het gebeurde allemaal plotseling, daarom heb ik afgeremd en ik ben toen heel langzaam, zo’n 30 km per uur, op de rijbaan blijven rijden. Hard rijden kan niet als je bijna niets ziet! Een man van de Marechaussee, die toevallig achter mij reed, vroeg me hem te volgen. Bij het benzinestation wilde hij mijn rijbewijs zien, ik was erg geschrokken. De man gaf het rijbewijs niet terug en ik mocht niet meer rijden. Vervolgens ben ik door mijn zoon met de auto naar huis gebracht. Achteraf bleek dat de airco defect was, een kleinigheidje volgens de garage. Als ik dat van tevoren had geweten….

Een paar weken later kreeg ik van het CBR mijn rijbewijs terug met een aangetekende brief, men twijfelde of ik nog wel veilig zou kunnen rijden en ik moest een examen doen om te mogen blijven rijden, zowel theorie als praktijk! Ik heb voor het examen nog een rit met dhr. Rolf gemaakt, want ik rijd nooit in de stad. Het was een  examen  van 70 minuten, de examinator  heeft me door de hele stad gestuurd! Na twee weken kreeg ik bericht, op veel onderdelen vond men het rijden onvoldoende. Het was het rijbewijs inleveren of nog een tweede onderzoek doen voor 694 euro.

Ik heb toen nog een een aantal ritten met dhr. Rolf gemaakt, maar kwam er na een paar lessen achter dat het toch niet meer helemaal veilig was. Ik reed eigenlijk alleen nog maar in het dorp, ik kan gelukkig nog goed fietsen. Laatst heb ik de buurtbus voor ouderen geprobeerd. Het duurde even eer het busje er was, maar werd voor de deur van m´n dochter afgezet.

De 694 euro heeft het CBR weer terug geboekt!

Tarieven en informatie

De tarieven voor onze Rijangst, Rijvaardigheid en Rijles met Autisme of AD(H)D verschillen per onderdeel.

  • Kennismaken, een uitgebreide intake rit, advies en wensen bespreken
  • cursus bestaat uit minimaal 3 sessies van 90 minuten
  • Evaluatie
  • Nascholingsboek

Tarieven

De kosten bedragen €50,- per uur. Dit is inclusief autohuur, begeleiding en voorbereiding op de rijtest.

Tarieven

Het tarief is €50,- per uur.

We stellen samen je niveau van rijvaardigheid vast en ontwikkelen een leerplan. Daarnaast begeleid ik het onderzoekproces bij het CBR.

Rijopleiding in stappen logo

Rijangst Nederland logo

Rijangst label

Stichting Nationaal Steunpunt Letselschade logo

Erkend rij-instructeur Autisme & ADHD Logo

Keurmerk ZP Autisme logo