Rijden op leeftijd

Met blijvend vertrouwen op weg

Rijvaardigheid op leeftijd

De rijvaardigheid blijkt bij ouderen geleidelijk aan af te nemen. Vaak gebeurt dat onbewust: je hebt het zelf niet in de gaten, dat het autorijden langzaamaan wat minder soepel verloopt. De ogen worden slechter, het reactievermogen vermindert, maar ook is het drukker geworden op de weg en veranderen de verkeersregels en het wegbeeld van tijd tot tijd. In de eigen vertrouwde omgeving en bij rustig verkeer kunnen fouten nog worden voorkomen of vrij eenvoudig gecorrigeerd, maar in drukke verkeerssituaties en/of door afleiding wordt de rijtaakuitvoering soms problematisch. Dit kan leiden tot onzekerheid achter het stuur of (vaak onbewust) tot ernstige fouten.

Wij kunnen helpen met deskundig advies en met een persoonlijk op u afgestemde opfristraining. Belangrijk dat u zich bewust bent van wat nog goed gaat en belangrijker van wat niet meer zo goed gaat. Een aangepaste en bewuste kijkstrategie geeft vaak weer vertrouwen en u rijdt met plezier nog veel comfortabele en veilige kilometers, maar soms is het ook wel verstandig met het autorijden te stoppen.

Medische rijgeschiktheid en geldigheid rijbewijs

Bij het CBR rijexamen wordt op basis van het invullen van een gezondheidsverklaring de medische Verklaring  van Geschiktheid afgegeven. Het rijbewijs wordt tot  het 75ste levensjaar steeds met 10 jaren verlengd, dus ook de medische geschiktheid. Daarna moet voor een verlenging van het rijbewijs om de 5 jaren een medische keuring worden ondergaan, op basis waarvan een nieuwe geschiktheidsverklaring wordt afgegeven. Vaak zal er, als er zich iets medisch voordoet dat de rijvaardigheid negatief beïnvloed, bij het CBR een rijtest gedaan moeten worden.

Wij kunnen u van dienst zijn met een goede voorbereiding van de rijtest en kunnen u bij de rijtest begeleiden.

Vorderings-procedure en onderzoek rijvaardigheid

Om aan het verkeer deel te nemen moeten bestuurders medisch geschikt én rijvaardig zijn. Houders van een rijbewijs hebben ten tijde van het rijexamen aangetoond dat zij aan deze voorwaarden voldoen. Er kan, door een feitelijke constatering van meestal de politie, twijfel ontstaan aan de rijvaardigheid van een bestuurder. Er wordt dan een Vorderingsprocedure gestart. Op grond van de mededeling en de geconstateerde feiten zal het CBR besluiten tot een Onderzoek Rijvaardigheid.

Ervaringsverhalen

“Ik rij al meer dan 50 jaar auto en heb nooit problemen gehad. Ik reed graag en ook regelmatig met de auto, ook op vakantie naar Italië en Frankrijk. Ik vond het heerlijk om lange stukken te rijden.

Ruim twee jaar geleden kreeg ik een Tia. Gelukkig niet heel ernstig, maar ik ben er wel van geschrokken. De eerste zes weken nadat het was gebeurd mocht ik niet autorijden van de specialist. Na deze periode voelde ik mij in de auto wat onzeker, ik was trager geworden en begon wat op te zien tegen het autorijden. Ik moest een gezondheidsverklaring en moest rijtest doen.

Via een kennis kwam ik met Paul in contact. Ik heb wat lessen gevolgd, hij heeft mij bewust gemaakt van een paar kijkfouten en gaf wat inzichten in allerlei nieuw soort wegen. Dit heeft mij weer  behoorlijk vertrouwen gegeven.

Gelukkig is die periode nu voorbij en volgens mijn vrouw rij ik weer als “een jonge god.”

“Op een dag in januari ging er iets mis met mijn auto. De ramen besloegen ineens. Het was buiten koud, het waaide heel hard en het gebeurde allemaal plotseling, daarom heb ik afgeremd en ik ben toen heel langzaam, zo’n 30 km per uur, op de rijbaan blijven rijden. Hard rijden kan niet als je bijna niets ziet! Een man van de Marechaussee, die toevallig achter mij reed, vroeg me hem te volgen. Bij het benzinestation wilde hij mijn rijbewijs zien, ik was erg geschrokken. De man gaf het rijbewijs niet terug en ik mocht niet meer rijden. Vervolgens ben ik door mijn zoon met de auto naar huis gebracht. Achteraf bleek dat de airco defect was, een kleinigheidje volgens de garage. Als ik dat van tevoren had geweten….

Een paar weken later kreeg ik van het CBR mijn rijbewijs terug met een aangetekende brief, men twijfelde of ik nog wel veilig zou kunnen rijden en ik moest een examen doen om te mogen blijven rijden, zowel theorie als praktijk! Ik heb voor het examen nog een rit met dhr. Rolf gemaakt, want ik rijd nooit in de stad. Het was een  examen  van 70 minuten, de examinator  heeft me door de hele stad gestuurd! Na twee weken kreeg ik bericht, op veel onderdelen vond men het rijden onvoldoende. Het was het rijbewijs inleveren of nog een tweede onderzoek doen voor 694 euro.

Ik heb toen nog een een aantal ritten met dhr. Rolf gemaakt, maar kwam er na een paar lessen achter dat het toch niet meer helemaal veilig was. Ik reed eigenlijk alleen nog maar in het dorp, ik kan gelukkig nog goed fietsen. Laatst heb ik de buurtbus voor ouderen geprobeerd. Het duurde even eer het busje er was, maar werd voor de deur van m´n dochter afgezet.

De 694 euro heeft het CBR weer terug geboekt!

Tarieven en informatie

 • €55 p/u
 • rijtest autohuur en begeleiding
 • voorbereiding rijtest
 • €55 p/u
 • Vaststellen niveau rijvaardigheid
 • Opstellen leerplan
 • Begeleiden onderzoek proces CBR
 • Kennismaken, een uitgebreide intake rit, advies en wensen bespreken
 • cursus bestaat uit minimaal 3 sessie’s van 90 minuten
 • Evaluatie
 • Nascholingsboek